Idag är det rumpas dag!

Den där muskeln som man sällan ser och bara räknar med att den ska göra sitt jobb.

Visste du att Gluteus Maximus är en av kroppens största och starkaste muskler. Den hjälper oss att hålla överkroppen upprätt och skjuter oss framåt vid gång och löpning. Om den är svag så är det lätt att överkroppen lutar för mycket framåt, vilket kan leda till längre steg som då ställer högre krav på ländryggen. Så det kan varar rätt bra att se till att hålla den där rumpan i trim.

Varför blir rumpan svag då? Kan det vara så att du tillbringar större delan av din dag sittande på en kontorsstol? 

Så här – när du sitter ner, vad behöver du din rumpa till då? Att hålla i kaffekoppen? Nej, alltså – hjärnan kopplar bort rumpan eftersom den inte används (större delan av dagen) och glömmer bort att skicka dit signaler sen när du väl behöver den.

Så för att aktivera härligheten igen kommer här en superbra övning:

Ligg på mage på golvet och se till så att båda höfterna hela tiden har kontakt med underlaget. Lyft nu ena benet rakt upp och håll i 10 sekunder. Glöm inte bort att höften ska vara kvar i golvet. Byt ben. Upprepa massor av gånger, typ 10. Vill du spetsa till det lite så håller du kvar benet i högsta läget ett par sekunder innan du släpper ner och vilar en kort stund.

Kör hårt!