Det här med frukost och morgonträning

Jag har fått frågan flera gånger under senaste året i och med tidiga morgonpass. Ska man äta något före träningen? Och det enkla men otydliga svaret på det är: Det beror på.

Det beror på:

 • Åt du bra dagen/kvällen innan morgonträningen?
  Vet jag att jag ska upp tidigt och köra ett hårt pass så tänker jag att jag äter en extra frukost innan jag går och lägger mig. Lite yoghurt och musli funkar för mig. 
 • Hur känslig är din mage?
  Funkar det att äta frukost innan passet utan att magen protesterar så gör det.
 • Vad du ska träna? 
  Yoga och lätt styrketräning gör att det oftast går bra att äta lite före träning då det inte är lika hoppigt och studsigt som exempelvis löpning och crossfit-pass. Ju högre intensitet desto svårare att få magen att gilla att det ligger en frukost och skvalpar. 
 • Hur ser resten av dagen ut?
  Har du bråttom iväg på ett möte direkt efter morgonträningen och inte hinner äta något så bör du få i dig lite mer innan passet.
 • Vad du tycker om?
 • Vad du har för mål med träningen? Ex. prestation, må bra för dagen, muskelbygge eller viktnedgång?
 • Tid mellan det du äter och träningen? Hinner du smälta maten eller ska du köra på en gång?

Det finns en hel del att tänka på och du vet säkert vad du gillar och inte gillar. Jag är en frukostmänniska och kan utan problem äta havregrynsgröt och ägg klockan fem på morgonen. Det är inte alla som kan det och det gäller att prova sig fram. Just när det gäller tidig morgon, träning och frukost så är min erfarenhet att man får ge det lite tid. Så försök ett par gånger innan du förkastar det. 

Och du, det gör inget om det inte alltid blir som man tänkt från början. En missad frukost kan göra dig hungrig men behöver inte betyda en sämre prestation på lång sikt. Det är vad vi gör vecka ut, månad efter månad som har betydelse.

Tips på lyxiga frukostrecept hittar du här >>>