Havrefrallor

Lyxa till det med nybakade och nyttiga scones till frukost. De som blir över kan du packa med i matsäcken till stranden.

De här bröden är som en komprimerad komplett frukost med havregrynsgröt, ägg och yoghurt och lika enkla att göra som scones.

Ca 10 havrefrallor:
1 Liter Havregryn
4 ägg
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl yoghurt

Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa havregrynen med stavmixer eller i matberedare till ett mjöl.

Vispa upp äggen.
Blanda de mixade havregrynen med bakpulver och salt i en bunke och rör ner ägg och yoghurt.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda 12-15 minuter mitt i ugnen

Mitt tips: när du klickat ut hälften av degen till frukostfrallor så blandar du i hallon eller blåbär i resterande smet och gör det till fikabullar som är perfekt att ha med sig på picnic. 

Fördelen med de här bröden är att de innehåller långsamma kolhydrater till skillnad från vanliga scones, dessutom mycket mer protein. Bra grej för kroppen!



Chiapudding – kan kännas sååå 2010 men är fortfarande väldigt gott och fullpackat med bra grejer.

Chiafrön är väldigt nyttiga och rika på omega 3, magnesium och zink. De är dessutom är protein- och fiberrika och fulla med järn och antioxidanter. Ett superfrö helt enkelt och en förklaring till varför den har seglat upp som ett så populärt livsmedel.

Chiapudding
Blanda 2 msk chiafrön med 2 dl av valfri vätska (mjölk, havremjölk, kokosmjölk…) blanda i en tsk honung och en nypa vaniljpulver.
Låt stå i en burk i kylen i minst 4 timmar eller över natten.

Chiapudding i sig är kanske inte en jätterolig frukost, den behöver piffas till lite så här kommer ett förslag som är gott och som ser väldigt lyxigt ut. Perfekt att imponera på familjen med 😉

Nu är det tid för färska bär men har man inte det så tar man och tinar blåbär, hallon kanske mango eller något annat man gillar. Mosa eller mixa så att det blir smetigt.

Ta fram höga glas, fruk/bär-mos, chiapudding och yoghurt. Varva i olika lager i glaset och toppa med flingor/musli/granola och toppa med lite bär. Hepp – snyggt, gott och nyttigt!